Sabadell, la ciutat dels infants

Avui 20 de novembre és un dia especial, és el dia que les Nacions Unides va proclamar la Declaració Universal dels Drets dels Infants.

Per l’Esquitx i la majoria d’entitats i institucions que treballem amb i per a la infància, considerem un dels dies més importants en el nostre calendari.

Aquestes alçades, crec que no diré res de nou, si us explico que vivim en un país allunyat de garantir els drets dels infants.

Pobresa infantil, segregació escolar, absentisme i fracàs escolar, violència i maltractament infantil…

Però avui vull parlar de les oportunitats i visionar Sabadell com a possible referent de futur dels drets dels infants, i com a ciutat dels infants.

Sense excuses, sense mirar cap a un altre lloc, que la ciutat assumeixi el lideratge i compromís amb els infants i joves.

Somiar amb una ciutat pensada pels infants, deixant de ser una de les ciutats amb menys inversió en infància a Catalunya.

On els adults deixin de banda els seus interessos, que deixin de fer el que sempre fan per reinventar una ciutat que garanteixi el benestar dels nostres infants.

Les escoles han de ser espais oberts als barris més enllà de l’horari lectiu, amb propostes culturals, esportives, de lleure obertes i accessibles a tothom.

Que pensin en l’equitat i la igualtat d’oportunitats, que siguin inclusives, que tinguin en compte la perspectiva de gènere.

I per això necessitem l’impuls de l’administració i la implicació de l’entorn. Generar participació activa dels infants i dels joves, sobre els seus interessos.

És necessari que això sigui impulsat políticament, amb recursos i amb la implicació de tota la comunitat educativa.

Més places i serveis socioeducatius que vetllin per la prevenció i la protecció dels menors en situació de vulnerabilitat i risc social.

No ens cansarem de dir-ho l’accessibilitat a l’educació del 0-3 anys, ha d’estar garantida i hem de potenciar els espais d’aprenentatge familiar, per a la capacitació i apoderament de les famílies en la criança dels infants.

Els centres cívics han de prioritzar la infància i la joventut. No només la gent gran i els adults.

Els espais públics, que tenen com a foment la participació, el civisme, no poden constantment barrar el pas a projectes imprescindibles i essencials pels infants.

Tampoc podem deixar que les ciutats les governin els cotxes, que l’únic horitzó de mobilitat sigui tenir una qualitat de l’aire pèssima, que els carrers tinguin prioritat sobre la seguretat dels infants, perdent l’oportunitat de que el carrer esdevingui un espai de joc lliure i segur.

No podem renunciar a ser una ciutat compromesa amb la seguretat i salut dels nostres infants, cal impulsar models transformadors que retornin el compromís d’una ciutat sostenible.

On els carrers dels nostres barris no siguin autopistes i aparcaments.

I cal erradicar totes les violències, les més preocupants són les violències masclistes, que existeixen dins la nostra societat, que es donen en l’àmbit domèstic i que afecten especialment a moltes nenes. Cal construir una estratègia per erradicar les conductes masclistes que projecten rols discriminatoris.

Finalment volem serveis públics als nostres barris a prop d’on vivim. Volem els pediatres als nostres CAPS, volem que serveis socials estiguin també a prop de la ciutadania, presencialment als barris, perquè necessitem que el més essencial i important estigui a l’abast de tothom.

Calen més recursos, però sobretot cal implicació i voluntat de canviar les coses, això és tant o més important que els recursos.

Així engresco a tots els partits polítics que en els seus programes electorals es comprometin amb la infància. Perquè, malauradament, aquests programes no sempre prioritzen aquest col·lectiu.

Però també a tots i totes les que tenen responsabilitats en institucions i equipaments públics a que assumeixin la seva responsabilitat comunitària.

Com a entitat que treballem per la infància i amb el compromís i responsabilitat que sentim en la defensa dels drets dels infants, adolescents i joves, el passat 17 de novembre, vam fer una trobada amb l’Eva Abellán, la Síndica de Greuges de Sabadell. Va visitar l’Esquitx i vam poder traslladar aquestes inquietuds, perquè com entitat mai volem deixar de fer incidència en els drets dels infants a la ciutat i poder ser l’altaveu que possiblement ells i elles, els més petits no poden ser.